28.10.2012

Jättikatkarapu pasta



Jostain syystä sitruuna- ja limeruoat viettelevät juuri nyt. Liekö c-vitamiinin tarvetta?
Tässä jokatapauksessa aivan herkullinen pastaresepti.

Tarvitset

2pkt Tuore tagliatellea
1 lime
1prk creme fraiche
5 valkosipulin kynttä
n.300g pakastettuja tai tuoreita jättikatkarapuja
1/2 rasia tuoreita herkkusieniä
tuoretta rakuunaa(kuivattukin käy) tai korianteria(vain tuoreena)
25g voita

Tee näin
Murskaa ja kuori valkosipulin kynnet veitsellä ja silppua pieneksi. Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi pannulla ja laita valkosipulit ja herkkusienet joukkoon. Lisää yrtti. Anna kuullottua. Pese lime huolella juuresharjalla ja raasta kuoret pannulle. Lisää katkaravut (mahdollisimman kuivat) ja purista joukkoon limen mehu. Lisää suolaa ja valkopippuria. Lisää creme fraiche ja anna kastikkeen keittyä kasaan ilman kantta. Sekoita kypsät pastat kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti.

26.10.2012

Sitruunainen uunilohi




Ihanan raikas, mutta pehmeän kermainen. Taas yksi täydellinen syys -uuniruoka.

Tarvitset

Lohifileetä
1 sipuli
1 sitruuna
1prk creme fraichea
1/2dl kermaa
merisuolaa
valkopippuria

Tee näin
Leikkaa sipulit rinkuloiksi. Lorauta vuoan pohjalle oliiviöljyä, sirottele pohjalle sipulit ja aseta lohi. Pese sitruuna huolella. Raasta sitruunan kuori lohen päälle ja vuoan pohjalle. Leikkaa sitruuna siivuiksi ja laita niitä lohen päälle sekä vuoan pohjalle.
Ripottele päälle suolaa ja valkopippuria. Peitä vuoka foliolla ja laita uuniin 200c. Aika riippuu fileen koosta. Kun lohi on kypsynyt 20-30 min. Lisää lohen päälle kerma ja yksi rkl creme fraichea lohen päälle ja kaksi vuoan pohjalle. Poista folio ja anna kalan kypsyä valmiiksi.
Tarjoa riisin kanssa.



19.10.2012

Flan pâtissier



Tyypillinen ranskalainen välipala ja jälkiruokakin. 
Grand Père in luona saa joka päivä jälkiruokaa. Välillä kahtakin lajia. Se on Grand Pére in tapa kertoa, että välittää.

Tämä on tällainen hyvinkin tuhti pannukakun ja juustokakun välimuoto.
Vaniljainen Flan, olkaa hyvät.





Pohja:

4,5dl jauhoja
150g voita (huoneenlämpöistä. Pehmennyttä, ei sulanutta)
1/2tl suolaa
3rkl sokeria
8cl haaleaa vettä

1l kevytmaitoa
4 munaa
1,7dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
1,25dl maizenaa
1vaniljatanko (puolita ja raavi veitsellä siemenet, jotka käytetään taikinassa)


Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Lisää voi ja nypi se sormenpäillä jauhojen sekaan huolella, kunnes seos on karkearakenteisen jauhon näköistä. Lisää vesi ja vaivaa taikinasta käsin tasainen taikina, joka pysyy kasassa pallon muodossa.
Voitele syvähkö vuoka ja painele taikina sen pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan reikiä haarukalla. Laita vuoka jääkaappiin. Lämmitä uuni 180c.



Vatkaa munat, 1dl maitoa ja maizena (sekoita maizena ensin maitoon).
Kaada loput maidot kattilaan. Lisää vaniljasokeri, sokeri ja vaniljatangon siemenet, sekä tanko. 
Kuumenna seosta vispaten. Kun seos on kiehahtanut, kaada se kokoajan vispaten munaseoksen sekaan. Käännä liesi hiljaiselle. Kaada koko seos kattilaan. Sekoita kokoajan puukauhalla. Anna seoksen lämmetä hetki kokoajan sekoittaen, kunnes seos sakenee hieman (tarttuu pakuhkona kerroksena puukauhaan). Poista vaniljatanko.
Kaada seos vuokaan (pohjan päälle).
Laita vuoka uuniin 45-60min. 180c. Jos Flan ruskistuu liikaa pinnaltaan, peitä se foliolla loppuajaksi.







17.10.2012

Kanaa Baskilaisittain



Syksyinen ja sateinen ilta vaati jotain lämpöistä ja mausteista.
Jääkaapista löytyi kanafileitä, joten kaivon taas esille isäni reseptit ja sieltä löytyi tämä ihanan höyryävä kanaresepti.
Tein kesymmän version kanafileillä, vain vihreällä paprikalla(koska muuta ei jääkaapista löytynyt) ja 1/4 chilillä.
Tässä kuitenkin originaali resepti:

Poulet à la Baquaise

Tarvitset:
Kokonainen broileri, paloiteltuna neljään tai kuuteen
1prk Tomaattimurskaa
2 kypsää tomaattia
2-3 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
2 vihreää chiliä ilman siemeniä
oliiviöljyä
vehnäjauhoa
timjami, laakerinlehtiä2, suola, valkopippuri

Leikkaa sipulit ja tomaatit reiluiksi paloiksi, silppua valkosipuli. Kuullota sipulit ja paprika kasarissa tai wokissa. Lisää tomaattikuutiot ja murska. Silppua timjami. Mausta. Anna muhia n.30min.
Kaada lautaselle jauhoja ja suolaa. Pyörittele broilerinpalat jauho-suolaseoksessa. Laita palat paistumaan paistinpannulle pieneen määrään oliiviöljyä, kunnes broilerinpalat ovat pinnoiltaan ruskistuneet ja hieman kypsyneetkin.
Lisää broilerinpalat tomaattikastikkeeseen ja anna muhia n. puoli tuntia.
Tarjoa riisin tai papujen kanssa.


11.10.2012

Bataatti-kookoskeitto





Syystalkoiden klassikko. Joka syksy, pidämme syystalkoot. Joka syksy hieman erilaiset talkoot. Tälläkertaa muutaman upean ja vahvan kohtalontoverinaisen kanssa istutimme kukkasipuleita. Kukat ovat yllätys. Ensi keväänä saan ihmetellä yllätyskukkapenkkiäni. 

Bataatti-kookoskeitto

n.4lle

2 suurta bataattia
5 porkkanaa
2dl kookoskermaa
kasvislientä kasvisten keittämiseen
korianteria
merisuolaa
mustapippuria

Keitä juurekset runsaassa kasvisliemessä ihan pehmeiksi. Kaada kasvisliemi talteen. Jätä kattilan pohjalle sen verran lientä, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Soseuta sauvasekoittimella, mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella korianterilla. Kaada samalla joukkoon kookoskermaa maun mukaan. Lisää kasvislientä saadaksesi keitosta haluamasi paksuista. 
  

7.10.2012

Lehtolan emännän omenapiirakka







Terveisiä kesäretkeltä.
Sukulaisen emännöimä Lehtolan koulu sijaitsee syvällä Saarijärven sydämessä. Koulu toimii majatalona ja koulutuskeskuksena. Meitä hemmoteltiin vierailumme aikana oikein olan takaa ja tämä hieman erilainen omenapiirakkaresepti tarttui mukaan. Vähän niinkuin suomalainen versio Tarte Tatinistä. Emäntä taisi lisäksi lorauttaa omenoiden sekaan hieman sherryä...

Lehtolan emännän omenapiirakka.

Pohjalle :

1 litra omenia
1,5 dl sokeria
2 tl perunajuhoja

Päälle :

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl voisulaa
1 tl vaniliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle raesokeria

Laita omenat, sokeri ja perunajauhot matalaan vuokaan foliolla peitettynä. Hauduta uunissa 175 c n 20 min.
Tee taikina, munat ja sokeri vaahdoksi, lisää voisula ja jauhot ym lisukkeet :), kaada omenapalojen päälle, jatka kypsennystä 20-25 min .