25.2.2014

Hunajakakku cachiew -pähkinöillä



Kun lapsi näkee piirretyssä ohjelmassa hunajakakun ja pyytää, että voitaisiinko leipoa sellainen, niin on vaikea kieltäytyä. En ollut koskaan tehnyt hunajakakkua. Googlettamalla löytyy paljon herkullisen näköisiä Venäläisiä perinteisiä hunajakakkuja. Ne ovat ihan jotain muuta ja vaikeampaa kuin tämä, mutta ihastuimme molemmat tähän Kodin kuvalehden versioon (onneksi).

Loputuloksesta piti loppujen lopuksi vain minä ja mieheni, sillä poikanen oli pettynyt kakkuni koristeluun ja muut suhtautuivat uuteen leivonnaiseen epäilevästi. Kiva. Kodin Kuvalehden kakku oli koristeltu pähkinöillä, tomusokerilla ja hunajalla. Minun kakkuni valmistui juuri ja juuri iltapalaksi, enkä kertakaikkiaan enää kyennyt koristeluhommiin.

Hunajan tuoksu on huumaava ja kakku ihanan kuohkea. En itse pidä oikeastaan kuivakakuista, mutta tämä ei ole sellaista nähnytkään.

Kakku syntyi helposti ja gluteenittomuus olikin kiva bonus. Taas yksi leivonnainen, jota voi tehdä synttäreille, kun meillä on lähipiirissä useampikin keliaakikko.

Cachew-hunajakakku
10elle

4dl cachewpähkinöitä
2 rkl maissijauhoa
1 tl vaniljasokeria (laitoin 1/4 tl vanija-aromia, kun sokeri oli loppu)
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl kanelia
6 keltuaista
1/4 tl suolaa
6 rkl hunajaa
4 valkuaista
1/2 dl sokeria

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Kuumenna uuni 175c.

Murskaa pähkinät jauhoksi ja sekoita joukkoon maissijauho, sitruunan kuoret, kaneli ja vaniljasokeri.

Erottele keltuaiset javalkuaiset (tarvitaan vain 4 valkuaista). Vatkaa keltuaiset, suola ja hunaja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää pähkinäseos vaahtoon puukauhalla sekoittaen tasaiseksi.
Huuhtele ja kuivaa vispilät ja vatkaa valkuaiset ilmavaksi. Lisää sokeri ja vatkaa kiinteäksi ja kiiltäväksi marenkimaiseksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto kauhalla pähkinäseokseen. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista 45 min. Jos kakun pinta tummuu liikaa, laita suojaksi foliota tai leivinpaperi. Kun kakku on valmis, anna sen jäähtyä hetki ja irrota reunoiltaan vuoasta. Tarjoile kermavaahdon kera.

20.2.2014

Tofua Japanilaisittain ja Thaimaalainen kastike









Välillä on sellaisia arkipäiviä, että aikaa jää jostain kumman syystä sen verran, että voi keskittyä ruuan äärellä näpertelyyn. Minun on jo pitkään tehnyt mieli kokeilla tempuraa. Nyt kun kaapissa oli tofua, jonka olin jo edellisenä päivänä laittanut marinadiin, sain syyn kokeilla tätä herkkua. Nihkeäksi jääneen päivällisen jälkeen oli kiva napostella jotain ruokaisaa.


Tempura -friteeratut tofut
(iltapalaksi tai alkupaloiksi neljälle)

Marinoidut tofut

250g maustamatonta tofua (valmiiksi marinoidulla pääsee helpommalla)
1/2 dl öljyä
1/2 limen mehu
2 rkl makeaa chilikastiketta
1tl suolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää paloiteltu tofu joukkoon. Anna maustua jääkaapissa väh. 2h tai yön yli. 

Thaimaalainen kastike

3 rkl kalakastiketta (löytyy valmiina pulloissa)
2 rkl soya -kastiketta
2 rkl vettä
2 rkl ruokosokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl limemehua
1 valkosipulin kynsi
3 kuivattua chiliä
hyppysellinen inkiväärijauhetta

Murskaa valkosipuli veitsellä ja pilko pieniksi. Murskaa myös chilit siemenineen ja pilko. Sekoita astiassa kaikki ainekset keskenään. Lämmitä kastiketta hieman kattilassa ( ei kiehuvaksi), jotta maut aukeaisivat ja palmusokeri sekoittuisi paremmin joukkoon. Kevätsipulin lisäsin vasta viimeiseksi ennen tarjoilua. Tämä kastike säilyy hyvin parikin viikkoa jääkaapissa ja onkin parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä valmistumisesta.


Tempura

1 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 muna
2 tl paprikajauhetta
2 tl inkiväärijauhetta
1 tl kanelia
2 tl suolaa

Friteeraamiseen rypsiöljyä n. 3dl 180c.

Sekoita vesi, jauhot ja muna tasaiseksi seokseksi ja lisää mausteet.
Kuivaa tofut talouspaperilla. Pyörittele palat yksitellen taikinassa ja laske öljykattilaan frittaantumaan. Kun taikina on saanut kunnolla väriä pintaansa, nosta tofut varovasti kattilasta talouspaperin päälle. Tarjoile heti ihanan tulisen dippikastikkeen kanssa. 



15.2.2014

Raaka banaanijätskiherkku




Olen niin onnellinen, kun löysin tämän reseptin!
Ensin siitä vinkkasi työkaveri, kun puhuimme siitä, mitä tummuneille banaaneille voi tehdä. Otin reseptistä selvää ja yhdistelin oman versioni.

Tämä resepti on myös uusimmassa Kotolivingissä. Siellä on kaiken muun kivan lisäksi myös hauska brunssijuttu ja lisää raakaruokaherkkuja!

Ihanan kuohkea, pehmeä ja makea banaanijätski syntyy silmän räpäyksessä. Banaaneja mausteineen voi pitää pakkasessa valmiina annospusseina pahan makean himon varalta.

Yhteen reiluun annokseen tarvitset:

2 banaania
2 rkl kookosmaidon paksua osaa tai kookoskermaa
1/2 lime
1 rkl hunajaa

Muussaa banaanit haarukalla. Jätä rakenne karkeaksi. Sekoita lusikalla joukkoon kookosmaito, limen mehu ja hunaja. Laita seos pakastepussiin ja väh. kuudeksi tunniksi pakastimeen. Juuri ennen tarjoilua, sekoita seos sauva- tai tehosekoittimella, kunnes siitä tulee kuohkeaa jäätelöä. Koristele ja tarjoile heti.


14.2.2014

Pähkinä, mikä ihana tekosyy




Ystäville, jotka itsekin harrastavat ruokaa, on vaikea keksiä jotain omaperäistä lahjaa. Siksipä täytyy kehitellä jotain aivan omaa. Visuaalisesti minulla oli tarkka mielikuva siitä, mitä haluan tehdä, mutta toteutus oli hakusessa. Niinpä kaivoin kaapista tätä projektia varten varatut pistaasit ja pähkinäsekoituspussin. Lisäksi löysin kaapista kaikenlaista muutakin kivaa. Tällaisia pähkinäherkkunokareita niistä sitten tuli. Makeanhimoon tätä voi tehdä ihan itselleenkin. Näähän on tosi terveellisiä, kun niissä on pähkinää!

Pähkinänokareet

2 dl taloussokeria
2 dl +2 dl intiaanisokeria
1 dl vettä
n. 6dl pähkinäitä ja siemeniä
(pistaasi, pähkinäsekoitus, kurpitsansiemen, seesaminsiemen)

Kiehuta maltillisesti n.10min. taloussokeri, 2 dl intiaanisokeria ja vesi.
Kun seos jähmettyy kiinteäksi vesilasiin, niin sekoita joukkoon pähkinät. Mikäli seos jähmettyy pannulla liikaa, lisää pieni tilkka vettä ja sekoita. Anna veden haihtua pannulta. Kaada seos leivinpaperille levyksi. Sulata pannulla loput intiaanisokerit, kiehauta ja kaada pähkinälevyn päälle niin tasaisesti kuin sen nyt vaan saa.
Anna jähmettyä. Murenna levy nokareiksi ja anna niiden "kuivua" pari tuntia vielä leivinpaperilla, ennen purkkiin laittamista.

11.2.2014

Kanasalaatti 95 -vuotis synttäreille








Salaattikausi alkaa!

Kun mietin, että mitä pientä suolaista keksisin isoäitini 95 -vuotis synttäreille, ystäväni muistutti minua eräästä kanasalaatista, jota tapasin tehdä 2000 -luvun alkuvuosina. Hän muisti erään piknikin Suomenlinnassa, jonne olin kyseistä salaattia tehnyt. Vauvajumppa -porukkamme kerääntyi kevätkauden päättäjäisiin Suomenlinnaan. Silläaikaa, kun taaperot konttailivat pitkin nurmikenttää, me äidit nautimme ihanasta vertaistukiryhmästämme, joista kaksi on jäänyt sydänystävikseni.
Niinpä päätin tehdä tämän kauan kadotetun lempparin.
Alzheimeria poteva isoäitinikin nautti silminnähden tästä salaatista ja mutusti sitä tyytyväisenä hokien, että onpa maukasta...

Kanasalaatti 10:elle

1 valmiiksi paistettu broileri (kaupan palvelutiskiltä)
2 prk maissia
1 prk pieniä luumutomaatteja
1 omena
1 rasia tuoreita herkkusieniä
4 vartta kevätsipulia
2 jääsalaattia
1dl pinjan siemeniä
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu

Kastike:
1 prk kermaviiliä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
 pari hyppysellistä suolaa
1 tl curryjauhetta
hyppysellinen kuivattua, murskattua chiliä 


Ruokaisampaan salaattiin voi lisätä vielä pastaa, itse käytin aikoinaan värikkäitä rusettimakaroneja.

Leikkaa broileri paloiksi ilman nahkaa ja laita salaattikulhoon. 
Leikkaa herkkusienet viipaleiksi. Murskaa valkosipulin kynnet veitsen kyljellä. Lorauta paistinpannulle oliiviöljyä. Lisää valkosipulit ja anna öljyn kuumeta. Lisää herkkusienet ja hyppysellinen suolaa. Anna sienten kuullottua hieman valkosipuliöljyssä, mutta ei niin kauan, että niistä alkaa irrota nestettä. Anna herkkusienten jäähtyä.
Leikkaa tomaatit puoliksi ja lisää kulhoon. Kaada maisseista nesteet pois ja lisää salaattikulhoon. Leikkaa kevätsipulit pieniksi ja lisää kulhoon. Leikkaa omena kuutioiksi ja pyörittele palat kupissa sitruunamehussa, jotteivät ne tummu. Lisää jäähtyneet herkkusienet. Lisää pinjan siemenet. Revi ja lisää jääsalaatit vasta juuri ennen tarjoilua.

Kastike:
Kaada kermaviili pieneen kulhoon. Lisää öljy ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi. Lisää murskattu ja pienitty valkosipuli. Sekoita joukkoon mausteet. Aseta tarjoiluastiaan, jotta jokainen voi itse lisätä kastiketta tahtonsa mukaan.




9.2.2014

... niin saat maailman parasta kanaa.






Arkipäivisin se on useinmiten mies, joka meillä tekee ruokaa. Johtunee siitä, että hänellä on keikkalaatuinen työ ja on näinollen arkisin kotona. Sitten kun on kiertueita, niin häntä ei näy kotona viikkoihin. Nyt on alkuvuodesta ollut sellainen onnellinen tilanne, että hän on ollut kotona ja minä saan nauttia hieman helpommasta arjesta. 

 No, jokatapauksessa sain töihin toissapäivänä tällaisen tekstarin:
"Moi, tuo kaupasta tuoretta timjamia, oreganoa, maitoa, limuu, valkkarii ja suklaata, niin saat elämäsi parasta kanaa."

Limu, suklaa ja maito, eivät liittyneet broileriin mitenkään, eikä lopulta valkkarikaan, mutta yrtit kyllä.

Yrttibroileri 5lle:
 2 kokonaista broileria
1/2l vettä
 5 perunaa
1/2 bataatti
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 nippu timjamia
1 nippu oreganoa
merisuolaa
valkopippuria
oliiviöljyä

 Laita uuni kuumenemaan 220c Lämmitä vesi. Sivele broilerit öljyllä. Hiero pintaan reippaasti merisuolaa ja valkopippuria. Myös broilerin sisuksiin. Silppua yrtit, sekoita ne keskenään ja täytä broilerit yrteillä, jätä hieman yrttejä lientä varten. Lohkoa perunat veneiksi ja kuori ja leikkaa bataatti isoiksi paloiksi(voisivat olla isompia kuin perunat, sillä kypsyvät nopeammin). Leikkaa sipuli suikaleiksi ja murskaa valkosipulit veitsen kyljellä. Aseta broilerit isoon vuokaan. Kaada vesi ympärille. Lisää sekaan kasvikset ja loput yrtit. Laita tunniksi uuniin (1h-1h20min). Kypsennysaika riippuu niin paljon broilerien koosta, että tarkista kypsyys painamalla broileriin haarukalla reiät. Jos rei'istä tulee täysin kirkasta (ei punertavaa) lientä, on broileri kypsä. Jos broilerit ja liemi näyttävät kuivuvan, voit laittaa vuuan päälle folion loppuajaksi.