22.3.2014

Streat Helsinki Talks ja Eats -tapahtuma



Katuruoka, tuo trendikäs uusiotulokas.
Tänä viikonloppuna on puhuttu katuruuan ja ruokarekkojen puolesta sekä sen, että Suomeen, etenkin Helsinkiin pitäsi saada enemmän elävää katuruokakulttuuria ruokarekkojen muodossa.

Streat Helsinki Talks -tapahtumassa Gastro -messujen yhteydessä perjantaina, puhui monta mielenkiintoista edelläkävijää ympäri maailman. Tapahtumassa puhuivat Lucky Peach -lehden päätoimittaja Chris Ying, La Cucina -yrityksen perustajat, New Yorkin Brooklynin Smorgasburg food marketin perustaja Eric Demby, ravintolapäivän perustaja Kirsti Tuominen ja kokki Tomi Björk, vain muutamia luetellakseni. Voi elämä, miten paljon ideoita ja inspiraatiota sieltä sain!

Kaikkien yhteinen viesti oli, että katuruokakulttuuria pitää tukea. Katuruoka perustuu ruokakulttuureihin ympäri maailman, jotka sulautuvat aivan uudenlaisiksi herkuiksi pienissä pyörillä kulkevissa keittiöissä. Katuruuan koko idea on siinä, että se tulee yllättäen vastaan, se tehdään siinä silmiesi edessä ja saat sen käteesi höyryävänä ja herkullisena. Voit syödä ruuan heti tai viedä sen mukanasi. Katuruokaa ei voi kopioida ravintolan menulle. Se ei vain toimi.

Monet katuruokayrittäjät ovat pikkuhiljaa kasvattaneet yrityksistään kannattavia, ravintoloiksi saakka. Jotkut ravintolayrittäjät taasen, ovat siirtyneet ravintolanpitäjistä ruokarekkayrittäjiksi. Tukemalla katuruokakulttuuria luodaan myös uusia työpaikkoja ja vahvistetaan kunkin kaupungin omaa ruokamaailmaa. Katuruoka on se, joka tuo esiin voimakkaimmin uusia trendejä.

Tänään Helsingin Torikorttelit täyttyi katuruuasta ja ihmisistä. Aurinko paistoi, eikä yli tunnin jonotus tuntunut niin pahalta kuin voisi kuvitella. Parasta oli yhteisöllisyyden tunne ja yhteinen rakkaus hyvään ruokaan. Tosin, olisin mielelläni maistanut useampaakin ruokaa. Nyt jonottamisen ja isojen annosten vuoksi se ei ollut mahdollista. Ehkäpä ensi kerralla yrittäjät voisivat suunnitella tätä tapahtumaa varten pienempiä, nopeammin valmistuvia maistiaisia.























16.3.2014

Täytekakku. Helppo.




Poika tilasi synttärikakukseen: "Sellainen suklaakakku, jossa on kermaavaahtoa päällä ja paljon mansikoita". Okei. 
Täytekakkupohjat ovat mielestäni tylsiä ja nyt halusin jonkun suklaisen, täyteläisen, ei liian kuivan.
Sain ystävältä reseptin Haluan suklaata -kirjasta. Hämmentyneenä reseptin yksinkertaisuudesta, koin lievää epävarmuutta pohjaa leipoessani, mutta hyvähän siitä tuli. Tähän kakkuun tein kaksinkertaisen annoksen taikinaa ja paistoin kahdessa hieman erikokoisessa vuuassa.





Suklainen täytekakkupohja:

0,5dl kaakaojauhetta
0,5dl kiehuvaa vettä
225g pehmennyttä voita
2,75dl sokeria
4 kananmunaa
3,25dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kuumenna uuni 180c. Voitele vuuat ja korppujauhota. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon kaakaojauho. Kaada kaikki muut ainekset kulhoon. (itse sekoitin puukauhalla aineksia hieman keskenään). Kaada joukkoon kaakaomassa ja sekoita taikinasta tasainen sähkövatkaimella.
Kaada vuokiin ja laita uuniin 25 min. Tsekkaa kypsyys puutikulla. Kakku on valmiina pehmeän tuntuinen, kun sormenpäällä kokeileekakku tuntuu pehmeältä.
Anna kakkujen hetki jäähtyä ja kumoa. 

Täyte oli sitten minun keksimäni. Kun mansikoita on aika sniidusti kaupoissa ja rasioissa maksaa aika paljon turvauduin täytteessä pakastemansikoihin.
Tein ensin täyteen, annoin kakun kostua jääkaapissa täytteineen muutaman tunnin ja sitten vähän ennen juhlia tein kuorrutekermaseoksen erikseen. Täytteeseen riitti 3dl kermaa ja puolikas rahka.
Jos pidän hyvin kostutetusta kakusta, kastele pohjat ensin maidolla tai vaikka sitruunalimulla.

Ennen kakun täyttämistä, aseta kakun alle leivinpaperisuikaleita reunojen alle, jotta tarjoiluastia pysyy puhtaana. Ota leivinpaperit pois ihan viimeiseksi.

Isoon kakkuun laitoin yhteensä

2pss pakastemansikoita sokerin kanssa soseutettuna
7 dl kuohukermaa
1 prk täyteläistä rahkaa.
n. 1dl sokeria
1 rasia mansikoita
1 rasia vadelmia

Soseuta sulaneet mansikat ja lisää hieman sokeria (kaada ylimääräinen neste ennen soseuttamista pois).
Vaahdota kerma kiinteäksi ja lisää vispaamalla rahka ja reilusti sokeria.
Levitä mansikkaseos kerrokseen ja levitä päälle sopiva määrä kerma-rahkavaahtoa.
Kasaa kakku.

Kuorruta kakku tunti tai kaksi ennen tarjoilua. Koristele marjoin ja tomusokerilla.
Lisäksi, kun tein muutenkin marenkeja, tein kakkua varten erikseen pieniä marenkinokareita koristeeksi. Marenkiohjeeni löytyy täältä.




15.3.2014

Synttärit ja jätskin tilpehöörit



Ei synttäreitä tarvitse aina pingottaa. Nyt etenkin päätin päästää itseni vähän helpommalla kuin yleensä sillä hoidan tätä koko kotirumbaa yksin taas muutaman viikon.

11 -vuotis synttäreillä oli jälkkäritoiveena jätskiä ja tilpehöörejä. 
Aikaisemmin minä olen toiminut jätskimestarina, nyt annoin poikien itse rakentaa annoksensa. Hauskaa oli katsoa minkälaisia erilaisia annoksia syntyi.

Tilpehööreinä oli 
valmiskermavaahtoa
nonparelleja 2 eri lajia
kinuskikastiketta
suklaakastiketta
hilloa

lisäksi olisi voinut kyllä olla
hedelmiä
marjoja
marenkia
vaahtokarkkia
koristeita










10.3.2014

Arki, oi arki




Niin... 
Se on sellaista. Joskus on pöydässä kolme ja sitten ihan yllättäen kahdeksan. Onnea on, jos tällaiselle kahdeksan hengen päivälliselle on suunnitellut esimerkiksi makaronilaatikkoa. Hankalampaa on, jos ruuaksi on esimerkiksi pihvejä. Silloin joudun ikäväkseni tarjoamaan yllätysvieraille voileipiä tai muuta korvaavaa. 
Ihan parasta maailmassa on se, että lasten kaverit viihtyvät meillä, mutta kyllä se rahapussia hieman kiristää, etenkin jos menossa on oikein sellainen kaverikausi.

Mies on keikoillaan ja silloin aina suunnittelen ruuat niin, että samaa syödään kaksi -kolmekin päivää. Makaronilaatikko on sellainen, jota lapset syövät mielellään vaikka koko viikon. Meillä ei ole mikroa, joten lämmitän laatikon voissa paistamalla. Ihan parasta!

1.3.2014

Ihan arkinen lauantai





Lauantailounas on meillä laiskanlounas. Kaikki viikon ylijäämät on syöty ja lauantai-aamupäivä otetaan rennosti. Koko edellisen viikon väsymys kulminoituu jotenkin lauantai-aamuihin. En saa mitään aikaiseksi ja lapsetkin lojuu sohvilla ja sängyillään kuka mitäkin tekemässä. 
Olen siis antanut itseni tyytyä eineksiin ja hyvä niin. Raviolit on kaikkien herkkua, siihen saa valita mausteeksi ruhtinaallisesta valikoimasta joko voita, pestoa tai ketsuppia. Jotain tuoretta sentään mukaan, usein salaattia tai keitettyjä kasviksia. Hyvin toimii.
Niin että rentoa ja laiskaa lauantaita kaikille!