17.5.2014

Janin Jambalaya



Tää on hyvää! Parasta arkiruokaa ovat padat, joiden maku vain paranee seuraavaksi päiväksi. Tämä täyteläinen makujen yhdistelmä on sopiva ruoka talvi-iltaisin, mutta koska siinä on paljon raikkaita makuja yhdistettynä täyteläisiin makuihin, sopii se loistavasti myös kesäruuaksi. Niin tosiaan, kesäkausi alkaa. Se tarkoittaa salatteja, juhlia ja nopeaa ekstempore -ruokaa. Kesällä, kotona valmistetun ruuan määrä kasvaa räjähtämällä, sillä lapset ovat kotona myös päivisin. Note to self: muista tehdä nopeasti valmistuvaa ruokaa valmiiksi pakkaseen. 

Jambalaya n. 5lle kahdeksi päiväksi

1 pötkö chorizomakkaraa (n. 20cm)
1 pieni pussi pakastekatkarapuja
400g broilerisuikaleita
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 iso sipuli
2 vartta selleriä
1 prk tomaattimurskaa
1 nippu korianteria
oliiviöljyä
suolaa
3 tl paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria (tämän voi halutessa jättää pois, jos ei pidä kovin tulisesta)
1l kanalientä
3,5 dl riisiä

Keitä kanaliemi. Pilko kasvikset keskikokoisiksi paloiksi. Leikkaa chorizo ohuiksi viipaleiksi. Ota katkaravut sulamaan lautaselle. 
Paista isossa kasarissa tai Wokkipannussa broilerit ja kasvikset. Lisää mausteet. Freesaa hetki ja lisää makkarat ja tomaattimurska. Anna muhia hetki. Sekoita joukkoon riisit ja sitten kanaliemi. Anna muhia, kunnes riisi on turvonnut. Sekoita joukkoon katkaravut. Anna niiden lämmetä hetki. Lisää pinnalle pilkottu korianteri. 



14.5.2014

Freelancerin lounas








Friikkuna työn tekeminen kotoa käsin ei sovi kaikille. Minulle sopii. Johtuneeko siitä, että olen niin pitkään näitä töitä tehnyt vai onko se vaan luonnekysymys. Mene ja tiedä. Flown vallatessa ainoa ongelma on se, etten malta lopettaa. Tekisin töitä putkeen varmasti iltamyöhään ellei olisi lapsia, jotka täyttävät talon jutuillaan viimeistään kolmen-neljän aikaan. Lounastauon pitäminen saattaa myös olla hankalaa, mutta syöminen on kannattavaa -jaksaa taas paremmin.
Lounaaksi kerään usein jääkaapista erinäisiä asioita, joista kasaan aterian itselleni ja joskus myös freelancer miehelleni. 
Tämän lounaan ainekset olisi voinut mainiosti sekoittaa myös salaatiksi, mutta tykkään, kun asiat ovat selkeästi lautasellani, eivätkä maut sekoitu tasaiseksi mössöksi.

Tämä lounas ei ehkä reseptiä tarvitse:
Halloumia voissa paistettuna
Avocadoa ranskalaisella sinappikasikkeella
Parsaa, voita ja parmesania
Tomaattia sinappikastikkeella

Parsakattilaa minulla ei ole, vaan pärjään loistavasti keittämällä ne kasarissa. Jouduin leikkaamaan ison osan varsista pois, koska pari päivää nipussa olleiden parsojen varret olivat ehtineet nuhistua.
Simppeliä ja hyvää.


7.5.2014

Brunssi pakottavaan hemmotteluntarpeeseen


On ollut aika raskas kevät. Tarvitsimme ystäväni kanssa jotain piristystä ja hemmottelua kaiken arjen keskelle. Onneksi molempien elämä pyörii aikalailla hyvän ruuan parissa, arvostamme samoja asioita, joten valinta arjen piristämiseksi oli helppo: Brunssi! 
Suosittelen.














Kesäkurpitsapaistos (Soufflé)

Resepti täältä, aiemmasta postauksesta.

Parsat

Valitse kaupasta tuoreen ja rapean näköinen parsapuntti.
Huuhtele parsat. 
Leikkaa parsoista puiset varren juuret (yleensä noin 3-4 cm. Ravintoloissa usein jätetään parsanvarreksi vain vihreä osuus, mutta siinä saattaa mennä hyvää parsaa hukkaan).
Keitä parsat suolatussa vedessä parsakattilassa pystyssä tai isossa pannussa lappeeltaan.
Parsat ovat valmiita, kun haarukka menee lähes vaivatta läpi varren keskiosan.
Siirrä parsat tarjoiluastialle.
Sulata parsojen päälle voita, rouhi hieman mustapipuria ja ripottele kaiken päälle parmesan -juustoa.
Pieni loraus sitruunamehua, ei ole pahitteeksi.

Ihanat raakasuklaatryffelit

Resepti ystäväni Ravintoneuvonta Avocado -sivulla täällä.